Vraag & Antwoord

Vraag & Antwoord

1. Wat is de FIRST LEGO League Jr. ?
De FIRST LEGO League Jr. is een leuk en energiek programma ontworpen door FIRST (een Amerikaanse Non-profit organisatie) en LEGO voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 10 jaar. De FIRST LEGO League Jr. laat kinderen kennismaken met het werken in teams en de basisvaardigheden van ontwerpen. Zo ontstaat een interessante en actieve aanpak van wetenschap en technologie door gebruik te maken van de herkenbaarheid en het plezier dat bouwen met LEGO biedt.

2. Mijn kind van 5 jaar oud houdt van bouwen met LEGO, kan zij deelnemen in een FIRST LEGO League Jr. team?
De aanbevolen leeftijd om deel te nemen aan de FIRST LEGO League Jr. is 6 tot en met 10 jaar. De bovengrens van 10 jaar is een harde grens, maar de leeftijd van 6 jaar kan enigszins flexibel zijn. Als, kijkend naar het niveau en de ontwikkeling van het kind, je denkt dat hij of zij in staat is om deel te nemen aan een team en in staat is om samen te werken met oudere kinderen, dan is hij/zij van harte welkom om deel te nemen aan de FIRST LEGO League Jr.

Let op! We hebben gemerkt dat deelname aan de FIRST LEGO League Jr. voor kinderen jonger dan 6 jaar, vaak overweldigende ervaring kan zijn. Voor kinderen van 9 jaar en ouder (t/m 14 jaar) biedt Stichting Techniekpromotie het FIRST LEGO League programma aan.

3. Wat houdt een team in?
Teams bestaan uit maximaal 6 kinderen en 1 volwassen teamcoach (18+). Andere personen als ouders, opa’s en oma’s, broers en zussen, leraren en andere mensen uit de directe omgeving zijn van harte welkom om het team mee te helpen als mentor of vrijwilliger.

4. Kan ik alleen deelnemen aan de FIRST LEGO League Jr. als een school een team samenstelt?
Zeker niet! Elke organisatie of groep kan deelnemen aan de FIRST LEGO League Jr. door middel van het samenstellen van een groep: scholen, naschoolse opvang, scouting, buurtverenigingen, families, etc. Is er veel animo in jullie buurt dan kun je overwegen om meerdere teams te registreren.

5. Hoe kan mijn kind zich aansluiten bij een team?
Kinderen sluiten zich normaal gesproken niet aan bij een team, teams worden rondom de kinderen gevormd. Als jouw kind geïnteresseerd is in de FIRST LEGO League Jr., dan kun je het beste aan directe vriendjes en ouders vragen of zij willen deelnemen in jullie team. Ook kun je de leerkracht of hoofd van de school benaderen met dit idee.

6. Ik weet niets van bouwen en ben zeker geen ingenieur, kan ik wel een teamcoach zijn?
ABSOLUUT! Voor het coachen van een team hoef je geen voorkennis te hebben. Het enige dat nodig is, is de wil om samen met de kinderen te leren. Anderen coaches omschrijven het coachen van een FIRST LEGO League Jr. team als een speelgroep met een doel. Kinderen komen één keer per week (of vaker) samen en bouwen van LEGO een model, met in hun achterhoofd het onderwerp. Als teamcoach heb je ook de beschikking over de Teambijeenkomstengids, een handboek dat je door het seizoen heen leidt in een mooie opbouw verdeelt over 12 sessies.

7. Welke informatie staat in de Coach handleiding?
De Coach handleiding bevat waardevolle informatie, bronnen en tips om je door het FIRST LEGO League Jr. seizoen te leiden, van het vormen van een team tot het leiden van een teambijeenkomst.

8. Hoe worden we een FIRST LEGO League Jr. team?
Je registreert je als team via het aanmeldingsformulier. Na registratie ontvang je direct alle benodigde informatie over het huidige seizoen. De registratie is dit jaar geopend op woensdag 12 september.

9. Wordt er inschrijfgeld gevraagd aan teams?
Deelname aan de FIRST LEGO League Jr. kost € 55,- per team. Hiervoor krijgen jullie toegang tot de challenge (de uitleg van de opdracht) en de Inspire set, een doos met ruim 700 LEGO elementen, zodat er voldoende materialen aanwezig zijn voor de bouw van een LEGO model. Er zijn mogelijk extra kosten verbonden aan deelname aan een regionale EXPO, neem hiervoor contact op met de regiopartner van de EXPO.

10. Wat is een FIRST LEGO League Jr. Challenge?
Een FIRST LEGO League Jr. Challenge is een opdracht gebaseerd op hetzelfde onderwerp als de FIRST LEGO League. Het onderwerp gaat altijd over de maatschappelijke rol van techniek en technologie in de hedendaagse samenleving. De opdracht is specifiek ontwikkeld voor de doelgroep en is zeer toegankelijk voor kinderen van een jonge leeftijd en verschillende niveaus.

11. Wat is een typisch seizoen?
Het FIRST LEGO League Jr. seizoen start zodra het team zich heeft geregistreerd en je de beschikking hebt over de benodigde LEGO onderdelen. Je kunt je vanaf 12 september 2018 registreren en registratie kan het hele schooljaar.

12. Zijn er FIRST LEGO League Jr. evenementen om aan deel te nemen?
We zien graag dat teams zich op 1 plek verzamelen en gezamenlijk een lokale EXPO organiseren om hun ervaringen te delen met familie, vrienden en elkaar. Iedereen is in staat om een lokale EXPO te organiseren. Tips, suggesties en hoe te organiseren worden aangeboden in het EXPO Handboek, die via de website te downloaden is. Het is ook mogelijk om met een aantal teams van 1 school een lokale EXPO op school te organiseren. Een mooie manier om bijvoorbeeld een gang aan te kleden. Daarnaast worden in sommige delen van het land FIRST LEGO League Jr. regionale EXPO’s georganiseerd door FIRST LEGO League Jr. regiopartners. Deze worden onder andere gehouden tijdens een FIRST LEGO League regiofinale in november of december. Ook zijn er regiopartners die naast het FIRST LEGO League seizoen EXPO’s organiseren op andere momenten in het schooljaar. Kijk hier voor een overzicht van de EXPO’s van dit seizoen.

Opmerking: Stichting Techniekpromotie kan niet alle FIRST LEGO League Jr. EXPO’s overzien of begeleiden. Deze worden georganiseerd en begeleid door ouders, teamcoaches of vrijwilligers.

13. Welke LEGO producten zijn toegestaan?
Alle LEGO producten zijn toegestaan bij het bouwen van het model. Uitzondering is dat er geen gebruik gemaakt mag worden van LEGO DUPLO. In samenwerking met Heutink is er een overzicht met materialen die jullie kunnen gebruiken samengesteld. Deze vind je hier.

14. Is het gebruik van LEGO WeDo verplicht?
In de Benelux hebben wij ervoor gekozen om geen verplichting voor het gebruik van WeDo op te leggen. Zeker voor teams die nieuw zijn, zijn er voldoende mogelijkheden om met alleen de Inspire set (en wellicht een motor uit een andere LEGO set) een leuk en inspirerend seizoen te hebben. Voor ervaren teams adviseren wij zeker om WeDo aan het programma toe te voegen. LEGO WeDo biedt kinderen een mogelijkheid om spelenderwijs kennis te maken met programmeren. Bij de (gratis) educatieve software wordt ook een enorm aanbod aan lesprogramma’s aangeboden met een mooie leercurve, waardoor kinderen direct zelfstandig aan de slag kunnen, maar niet snel uitgekeken raken op de mogelijkheden. Voor een introductievideo over LEGO Education WeDo 2.0, klik hier.

Wist je dat je zelf een vulkaanuitbarsting kunt maken?