Opstarten

Opstarten

Is je interesse gewekt voor de FIRST LEGO League Jr.? Wil je graag meedoen als team of teamcoach? Dan ben je hier op de juiste plek! Hier vind je alle informatie over wat het inhoudt om mee te doen aan de FIRST LEGO League Jr.; van het samenstellen van een team tot aan de tijdsplanning en de materialen die je nodig hebt om mee te doen.

  • Samenstelling van een team
  • Deelnameregels
  • Rol van de teamcoach
  • Tijd & Planning

SAMENSTELLING VAN EEN TEAM

Een team dat aan de FIRST LEGO League Jr. meedoet bestaat uit maximaal 6 kinderen in de leeftijd van 6 tot 10 jaar en tenminste één volwassen teamcoach. De teamcoach begeleidt het team bij de het onderzoek, het bouwen van het Model en het maken van de ‘LAAT ZIEN’ poster.

Wil je meedoen aan de FIRST LEGO League Jr. maar heb je nog geen team? Vraag dan bij leeftijdsgenootjes bij jou op school, bij je sportvereniging, in je familie, scoutingclub, buurtvereniging of een andere jongerenvereniging waar je lid van bent.

Natuurlijk kun je ook met je vrienden en vriendinnen of leeftijdsgenootjes uit de buurt een team vormen.

Iedere groep van maximaal 6 kinderen in de leeftijd van 6 tot 10 jaar kan zich opgeven voor de FIRST LEGO League Jr.!

Wil je weten welke spullen een team nodig heeft om mee te doen aan de FIRST LEGO League Jr.? Kijk dan bij Benodigdheden.

> Benodigdheden

Meer weten over wat een FIRST LEGO League Jr. team te wachten staat tijdens het FIRST LEGO League Jr. seizoen? Kijk dan verderop op deze pagina bij Tijd & Planning.

DEELNAMEREGELS

Iedereen, die aan de voorwaarden voldoet, is vrij om een FIRST LEGO League Jr. team te starten. De Teambijeenkomstengids en het Techneutenschrift van het seizoen 2018/2019 krijg je na inschrijving automatisch toegestuurd. Ben je nieuwsgierig download dan  de Teambijeenkomstengids en het Techneutenschrift van het afgelopen seizoen 2017/2018.

Voorwaarden voor deelname FIRST LEGO League Jr.

ROL VAN DE TEAMCOACH

De teamcoach is de begeleider van het FIRST LEGO League Jr. team. De rol van teamcoach kan prima vervuld worden door een ouder, leraar of familielid (bijv. neef, nicht, oom of tante). De teamcoach moet wel 18 jaar of ouder zijn en de volgende eigenschappen bezitten: de wil om samen met kinderen te ontdekken, goede communicatieve vaardigheden, prioriteiten kunnen stellen en meerdere taken kunnen uitvoeren.

Wat doet de teamcoach?

De teamcoach begeleidt het team bij voorbereiding op de FIRST LEGO League Jr.. Daarbij probeert de teamcoach de leerervaring van de teamleden te optimaliseren door de teamleden te stimuleren om zelf na te denken over de problemen die ze tegenkomen. Directe betrokkenheid of inmenging van de teamcoach bij het oplossen van problemen wordt sterk afgeraden, omdat dit de leerervaring voor de teamleden vermindert. 

Teamcoach = coach

Als teamcoach krijg je de mogelijkheid om kinderen te stimuleren tot het zelf oplossen van problemen. Niet de teamcoach, maar de teamleden zijn verantwoordelijk voor het onderzoek, de ‘LAAT ZIEN’ poster en het LEGO Model. De teamcoach zal de kinderen hierbij begeleiden en helpen bij het opbouwen en functioneren van het team. Indien nodig zal de teamcoach optreden bij het oplossen van conflicten binnen het team.

Extra ondersteuning

Buiten deze rol kan de teamcoach ook nog helpen bij zoeken van extra ondersteuning van het team. Daarbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld ouders en teammentoren. Ouders kunnen een bron van informatie zijn, maar kunnen ook helpen met bijvoorbeeld vervoer (naar de FIRST LEGO League Jr. EXPO’s), drinken en snacks, en geldinzameling. Verder zijn ouders en overige familieleden natuurlijk van harte welkom als publiek tijdens de FIRST LEGO League Jr. EXPO’s.

TIJD & PLANNING

Hoeveel tijd kost de FIRST LEGO League Jr.?

Het ondersteunend lesmateriaal van de FIRST LEGO League Jr., de teambijeenkomstengids en het techneutenschrift begeleidt de coach en het team gedurende het seizoen. Het materiaal is opgesplitst in 12 sessies van een uur. Uiteraard is een ieder vrij om deze tijd zelf in te delen. De sessies kunnen naar wens iets uitgebreid of ingekort worden.

Belangrijke data FIRST LEGO League Jr.

De hier genoemde data gelden voor elk jaar en zijn daarom soms aangegeven als periode.

Periode Activiteit
Begin september – mei Registratie periode FIRST LEGO League Jr.
Begin september FIRST LEGO League Jr. Challenge beschikbaar na inschrijving
November en december Regionale EXPO’s tijdens FIRST LEGO League regiofinales
Gehele seizoen Mogelijkheid tot het organiseren van eigen EXPO’s

 

Wist je dat je zelf een vulkaanuitbarsting kunt maken?